31 jul Keisnijding
KEISNIJDING
1999
4m20 x 4m x 2m75
Thermisch bewerkte inox, keien, beton
De titel ‘KEISNIJDING’ komt van het schilderij van Hieronymus Bosch maar heeft niets te maken met de architecturale inhoud van het kunstwerk.
Inderdaad via de keien snij ik vormen uit de twee stapelingen van zeven.
Deze twee stapelingen vormen ieder een balkvorm. Als je van de Baron Ruzettelaan komt is de eerste balkvorm links en de tweede balkvorm rechts gevuld met keien. De 12.000 keien samen vormen een nieuwe balkvorm dwars op de twee voorgaande. Zo zie je dit is zuivere architectuur.
Tussen de twee stapelingen is er een vide die ligt in het verlengde van de weg die komt van Assebroek.
‘Keisnijding’ is een installatie d.w.z. een kunstwerk gemaakt voor een specifieke ruimte.
Vroeger op de hoek van de Baron Ruzettelaan, waar nu een parking is, was er de Firma D’Hoore. Deze firma verkoopt zand, grint, keien en maakt beton. Pech, zij is nu verhuisd naar Zeebrugge.
Het kunstwerk is geconcipieerd met de materialen die zij gebruiken namelijk de keien en de trieer- en trilzeven. De trilzeven werden natuurlijk uitvergroot. Zij hebben verschillende maasopeningen en worden in de firma D’Hoore op trilmachines bevestigd om de keien te sorteren naar grootte. In het kunstwerk worden de grootste keien gebruikt. Met camions werden ze opgevist uit de Noordzee en in Zeebrugge op een lopende band geplet voor het maken van beton. Ik heb 30 dagen, 5 uren per dag, aan deze lopende band gestaan met een houten zeef van 7cm x 7cm (idem zeef kunstwerk) om de beste eruit te halen die niet door de maasopeningen van de zeven in de constructie van het kunstwerk zouden vallen. Ik kon ze maar vervoeren per 500 daar ik per dag er maar dit aantal kon plaatsen in de netten. Als ik ze op de grond liet liggen werden ze gestolen.
Ieder jaar wordt het kunstwerk gereinigd en de vijver wordt geledigd.
Ieder jaar nemen ze er dan 4 keien uit.
Wat ik plezant vind is dat de mensen er goudvissen inwerpen.
Als het warm is zitten ze er in de zomer pootje te baden.
LINDA MOLLEMAN
Wedstrijd ‘KUNST OP ROTONDES’
Rotonde Baron Ruzettelaan, Brugge
Kunstwerk aangekocht door de stad Brugge